Ondt Blods ‘Natur’: Låt for låt

Ondt Blods ‘Natur’: Låt for låt

Ondt Blod er et illsint og politisk engasjert hardcoreband fra Kirkenes som i løpet av de senere årene har gjort seg bemerket for både forrykende og energiske liveshow. Bandet som startet med a å spille svette kjellerlokaler i nord har beveget seg over på store festivalscener, hvor de blant annet har spilt sammen med band som Kvelertak, Gallows og Millencolin. Debutplata Finnmark fra 2016 høstet strålende kritikker, og nå er kvintetten igjen aktuelle med den politisk ladde oppfølgeren Natur.

Vi var nysgjerrige på å høre mer tematikken på plata, og siden Ondt Blod er en sprek gjeng leverte de på strak arm denne låt for låt-gjennomgangen av Natur!

 

***

Natur

Åpningsspor og et samisk kamprop. En ny generasjon unge samer er lei av å bli neglisjert politisk, men trukket frem som et eksotisk postkort når høye herrer skal selge norsk kultur. Festtalene går på høy rotasjon, men stillheten senker seg når reinflokker tvangsslaktes og land tas til gruver og vindkraftverk. Kniven kvesses, og hundre reinhodeskaller stables i tårn utenfor rettsaler og parlament.

Låta er en klassisk Ondt Blod hardcore-banger: D-beat, gitarer på speed og et svært refreng. Joiken som starter ballet er av Ella Marie Hætta Isaksen fra ISÀK.

Andre Liv

Fengende punkrock med innslag av både cabriolet og lengsel. Ideen at ”andre liv” skulle høres ut som det ville hørtes ut hvis Hot Water Music hadde skrevet ’Boys of Summer’.

Hva kan man gjøre for vennene sine når de sliter skikkelig? Låta handler om de motstridende håndteringsmekanismene etter at en venn ble voldtatt; mellom impulsen mot hevn og vold på den ene siden, og innsikten i at det eneste man kan gjøre er å være tilstede og å være støttende.

Start han opp

Hemningsløst selvskryt, og en finger til tastemakers og deres følgere. Plasserer meg ydmykt nok som “dárrolaš Áilohaš”, den største i Sápmi, og slår fast ”ung og sulten til æ dør” . Tung riffage og et deilig hedonistisk refreng om livskraft og glede. En dobbel bensin-og-tonic av en låt.

Unge Kniva

’Unge Kniva’ er en låt om å være ung, sulten og å krasje Spellemannfesten. Låta er breial og urettferdig, men for å si det med ordene til Nord-Norges nasjonalpoet Joddski: ”noen ganger må du bare slå kuken i bordet og si ”hallais””. Der dørene er åpne tar vi det vi vil ha, om vi ikke er inviterte bygger vi noe eget. Vi er Ondt Blod og vi er den nye brennevinen. Våres tid den e nu.

Med Ulver 

’Med Ulver’ er et av de mer metallinspirerte sporene på plata. Et vers med bredbeint riffing som oser av testosteron og ”bicepsrock”, og et refreng med en forfriskende smak av rosévin og Peter Gessle.  En av to lovesongs på albumet, begge like nedstemte og lite optimistiske.

Når Sirenan Sakte Dør 

Kjip sang om å flykte fra stabilitet og hverdag, levert med presisjon og groove. Om lengselen etter å leve på kanten og alt som kunne vært annerledes, og en hyllest til de som tar deg imot når du til slutt lander.

Store Ord (Røyk og speil)

’Store Ord (Røyk og speil)’ er en up-tempo rocker om å vokse fra hverandre. Låta handler om å flytte fra Kirkenes, om de store planene som aldri ble noe av, og om de usagte ordene som sies mellom linjene når avstand og tid gjør at gamle venner vokser fra vennskapet sitt.

Storma 

’Storma’ er en bittersøt diskopønk-flørt om å gå ned med skipet i et forhold som synker fort. Låta er på mange måter veldig ulik alt vi har gjort tidligere, og vi har til og med klart å lure inn en saksofon som oser dekadens og seilbåter, traktert av den unge, lovende Lauritz Lyster Skeidsvoll.

Giftige Tunga

Handler om når et vennskap og felles ambisjoner spises opp av selvfremming og sjalusi. En svær metallåt, med et jazzete midtparti med intrikate gitarer og en ørliten bassolo. Åpenbart et av gitaristene og bassistens favorittspor på plata.

Giron

Handler om selvmordsraten blant unge samer, og minnet om dem som forsvant. Giron betyr fjellrype, som et bilde på minnet om noen som har gått bort, noen gang skjult og kamuflert, men alltid tilstede. ’Giron’ maler et bilde av kirkeklokker og tomme stoler, med en reell frykt over hvem som blir den neste. Låta inneholder en joikeduett mellom vokalist Aslak Heika Hætta Bjørn og Ella Marie Hætta Isaksen, fremadstormende samisk popstjerne fra elektropopbandet ISÀK, som blant annet har spilt på Spellemannprisen. Plata avsluttes med et crescendo av feels og power slogans, som gjør gåsehudopplevelsen komplett.

‘Natur’ er ute på Fysisk Format nå. 

[fbcomments num="5" width="100%" count="off" countmsg="kommentarer" url="http://read.tidal.com/article/ondt-blods-natur-lat-for-lat"]