Singlesnakk med Skambankt

Singlesnakk med Skambankt

Det kan være mange gode grunner til å satse på singler fremfor album. Ikke alle låter passer like godt inn i en større sammenheng, men står sterkere for seg selv. Kanskje har man som artist bare råd eller eller anledning til å være i studio i en begrenset periode, og må følgelig konsentrere seg om én låt av gangen. I enkelte tilfeller kan det være ønskelig å bygge forventninger om en artist allerede lenge før det finnes en samling låter. Overraskende singleslipp har dessuten en sterk slagkraft, og i TIDAL blir vi ofte så fascinert og begeistret for artisters enkeltlåter at vi gjerne vil gå bak kulissene sporenstreks. Med “Singlesnakk” gir vi deg muligheten til å høre nye låter for første gang, samtidig som du får den presentert av artistene selv.

***

Med over tjue år i gamet, rykte på seg for et helvetes liveshow, og ikke minst fem plater på samvittigheten, har Skambankt for lengst etablert seg som Rogalands – nei, Norges! – mest pålitelige premissleverandører av eksplosiv hardrock. Nesten fire år er gått siden forrige album, og fansen har ventet tålmodig på bandets neste trekk. Når Terje Winterstø og kompani nå endelig gir livstegn fra seg, kommer det i form av en uhyre catchy jækel av en låt!

- Gratulerer med ny single! Hva kan dere fortelle oss om den?

Tusen takk! Fremmed i en fremmed verden er Skambankt i groove-modus. Veldig groovy vers, men med et storslått og fengende refreng, kanskje et av våre bedre. Sangen går rett på sak og holder seg der til den er over. Teksten handler om å føle seg utenfor. Utover det snakker vi ikke så mye om tekstene. Det får bli opp til lytterne hva de/vi legger i ordene.

Den ble spilt inn i Bore Gardsrockeri, det nye studioet vårt, tracket av bassist Tollak Friestad. Vår gode venn Janove Ottesen har bidratt med keys og produsenthjelp. Vi spurte ham i utgangspunktet først om han ville bli med å spille tangenter på flere av låtene, men han klarte ikke å la være å blande seg. Flere av låtene på albumet er derfor produsert i samarbeid med Janove.

- Er det en kubjelle vi hører? Er savnet etter det jærske som skinner gjennom?

Det jærske skinner gjennom vinduet i studioet vårt hver dag, siden vi har plassert oss midt i en åker, på Jæren. Det er ikke kubjelle på denne, selv om vi faktisk har en stor eske med forskjellige kubjeller liggende i studioet. På denne låten er det treblokken som får skinne, et nært beslektet perkusjonsinstrument av kubjellen.

Det er ikke alt med det jærske som er verdt å savne. Det har vært enkelte dager i studio, som har vært tilnærmet uutholdelige. Når bonden, helt uten forvarsel, har jødslet ”plenen” vår, har vi prøvd å forsegle oss inne, uten at vi har lykkes helt med det. Ellers deler vi hus med 20 kyr. Så det er lite Jæren-savn i hverdagen.

Foto: Instagram (skambankt_official)

- Hvor ser dere låta i forhold til den øvrige Skambankt-katalogen?

Den er ikke av de hardeste låtene vi har laget, men heller ikke av de mykeste. Den oppleves for oss som ny, i og med at den er såpass groovy som den har blitt, men den er fortsatt umiskjennelig Skambankt.

Låta føyer seg fint inn i rekken av låter vi kommer til å spille fast på konsertene våre. Vi har noen låter, en stamme, som vi spiller så å si hver konsert. Så varierer vi rundt den. Denne kommer til funke vanvittig godt live.

- Hva hørte dere på da dere jobbet med den? Ble dere særlig inspirert av noe?

Vi lyttet på gitarlyd på noen gamle Blur-låter og endte opp med gitar uten vreng og uten bass på et strekk. Utover det er det ingen konkrete låtreferanser på denne. Hører i ettertid at vi i underbevisstheten kanskje var litt inspirert av The Knack i versene der.

- Er det noe spesielt vi burde høre etter på i låta?

3. verset og gitarsoloen er fine øyeblikk. Deilig med akkordskifte på slutten av siste refreng. Ellers ligger det noen snasne syntheffekter i versene og bassynth gjennom låten. Dette hører en kanskje ikke umiddelbart, men det er med å gi sangen en fin og ny kulør.

- Hva håper dere folk sitter igjen med etter å ha hørt låta?

Den gode følelsen man får etter å ha hørt en låt som treffer. Vanskelig å beskrive og toppe den følelsen. Håper at de som kjenner seg igjen i teksten kan bli minnet på at de ikke er de eneste som tenker sånn. Håper også at folk sitter igjen med et ønske og et behov om å gå på Skambankt-konsert.

Til slutt, hvis musikken deres var noe i matverden, hva ville den ha vært? 

Gluten. Det er nok gluten vi identifiserer oss med, mest av alt. Noen folk mener eller tror at de ikke tåler gluten. Det er som oftest feil. Gluten bør være en naturlig del av et hvert sunt kosthold. De som virkelig ikke tåler gluten er som regel litt oppblåst.

[fbcomments num="5" width="100%" count="off" countmsg="kommentarer" url="http://read.tidal.com/article/singlesnakk-med-skambankt"]