Tore Renberg: – Slik skrev jeg “Margaret”

Tore Renberg: – Slik skrev jeg “Margaret”

På nyåret slipper forfatter og musiker Tore Renbergs sitt første album under eget navn. Første smakebit får du allerede i dag med låta “Margaret”. 

Tore Renberg fikk sitt gjennombrudd i 2013 med romanen Mannen som elsket Yngve, men har også skrevet bøker som Kompani Orheim, Vi ses i morgen og Angrep fra alle kanter. Han står også bak flere prisvinnende barnebøker. Låtslippet er det første Renberg slipper siden musikkarieren tok et opphold i 2008. Da la han gitaren på hylla, men heldigvis ikke permanent!

På det kommende albumet har han med seg musikerne Alexander Flotve (gitar), Christine Sandtorv (vokal), Iver Sandøy (trommer) og Chris Holm (bass).

I dag har vi fått hovedpersonen selv, Tore Renberg, til å skrive om den nye låta, “Margaret”:

Jeg synes det er interessant å høre historier om hvordan låter blir til. Hva er det som har igangsatt den kreative motoren? Paul Weller i The Jam skrev ”That´s entertainment” en sein natt han kom hjem fra Londons uteliv, og han brukte ikke mer enn ti minutter på å ferdigstille låten. Jagger/Richards skrev ”Jumpin´ Jack Flash” i 1968 etter å ha blitt vekket av gartneren Jack som romsterte utenfor vinduene på landstedet til Keef. Adele skrev hele 21 på den heftige motoren av et forhold som hadde gått filleveien.

Jeg digger historien Johnny Marr forteller om da han skrev musikken til ”Heaven knows I´m miserable now”: Han fikk en Gibson av Seymour Stein i Sire 2. Januar 1984, og de første kordene han spilte på den splitter nye gitaren, skulle bli introen til The Smiths´ varme sørge-ballade fra 1984.

Selv begynner jeg så å si alltid med teksten når jeg lager en låt. ”Margaret” ble satt i gang fordi den følgende setningen landet i hodet mitt: ”Det va den vinteren onkel John fekk det med hoftå”. Jeg syntes linjen var herlig og igangsettende, den vekket nyssgjerrigheten min, den var både kårni og gjenkjennelig. Alle familier har en sånn setning du bare kan si og så vet hele gjengen hva man snakker om, type ”å, husker dere da Tone glemte å låse do-døra og vi hadde besøk av han der elektrikeren fra Ørsta!” 

Setningen snurret i hodet og jeg kjente at det der sporet, det må jeg forfølge. Så hektet linjen ”han blei jo aldri heilt friske av det der” seg på, og jeg tenkte, okei, hvor går vi nå? Det må være noe mer med den vinteren, slo det meg, det er en legendarisk vinter vi snakker om her. Så hva rimer på ”hoftå”? I min dialekt er det for eksempel ”loftå”, og hva var det som lå i loftå den vinteren…? Da var det at jeg endelig fikk bruk for min oversettelse av Phil Collins´ klassiker ”In the Air Tonight” – ”Det ligge i loftå” – og der var rammene satt: En låt om det som hendte vinteren 1981.

Det viste seg at det som egentlig hendte den vinteren var at jeg-fortelleren i sangen ble stupforelska i ei dame som het Margaret. Jeg skrev sikkert 14 vers til låten, om alt mulig som hendte den vinteren, og det så lenge ut til å bli en sånn Hurricane-aktig låt, eller en av disse superlange låtene til Nick Cave.

Musikken kom noen dager etter teksten, og den løsnet fordi jeg hadde kjøpt meg min første capo. Det er nokså typisk; du skaffer deg noe nytt utstyr og vips skjer det ting. Du må være årvåken første gang du prøver en ny pedal eller en ny gitar eller, som jeg her, setter på din første capo. Jeg festet den i bånd fire og slo en enkel D-akkord, og – Scheisse! Helgoland! – hva skjer her?

Jeg burna på med en rask rytme, det var som om den lyse strummingen ba om det, noe florlette greier, jeg gjorde med noen sus-variasjoner i akkorden og så var det bare å spille av gårde. Jeg kom over i en sirkulerende kordrekke jeg syntes var fin og så skjønte jeg hvilken låt jeg var i ferd med å lage. Jeg begynte jeg å synge: ”Det var den vinteren onkel John fekk det med hoftå …”

Dette var pop, kjente jeg, det var superpop-feeling, det var ikke Hurricane eller Nick Cave-aktig i det hele tatt, og jeg forsto at her handlet det om å tikke inn på 3:30, så jeg fikk en ganske stor redigeringsjobb og kastet sikkert 8 vers eller noe sånt før jeg ble ferdig med historien om den vinteren i 1981 og Margaret.

[fbcomments num="5" width="100%" count="off" countmsg="kommentarer" url="http://read.tidal.com/article/tore-renberg-slik-skrev-jeg-margaret"]